miercuri, 21 octombrie 2009

Mentalitate moldoveana

Ai trei sanse de a reusi in Moldova: fie te pui bine cu cine trebuie si ai un serviciu cu care te poti lauda (inclusiv la Malldova, unde preturile sunt facute in ciuda buzunarelor) fie pleci peste hotare (si oricum vii din cand in cand sa te lauzi acasa cu hainele sau masina pe care doar tu stii cum le-ai dobandit), fie stai bine mersi acasa, dar te asiguri sa ai pe cineva peste hotare, care sa te ajute sa-ti iei toate cele necesare ca sa te poti lauda (totusi...) in fata tuturor celor care vor (si mai pot) sa te admire (judece/critice/barfeasca). Uimitor este insa faptul ca pe aici nu trebuie sa te lauzi cu spiritul tau intreprinzator, cu aptitudinile tale sau cu viziunile largi si de perspectiva. Lauda de aici miroase destul de primitiv: a toale, telefoane mobile, masini sau a mese pe care le intinzi la multiplele ocazii care iti apar de-a lungul vietii (sau pe care le inventezi cu fiecare prilej). Cine a fost vreodata in Chisinau, stie la ce ma refer.

Ma intreb deseori daca dorinta de a parveni va inceta vreodata in Moldova. Daca sinonimul cuvantului "a reusi" va deveni vreodata cuvantul "succes" si nu va ma insemna doar "aparente". Ma intreb cand forma va fi inlocuita de fond si cand vom vedea macar o farama de substanta in spatele buzelor intesate de botox si a unghiilor incredibil de lungi crescute peste noapte (condimentate cu masini mari  si sfidator de scumpe).

Probabil atunci cand vom intelege ca dupa o nunta fastuoasa trebuie sa urmeze un "si au trait fericiti pana la adanci batraneti" si nicidecum "si au adancit statisticile care spun ca una din 2 casnicii se destrama in primii ani". Atunci cand vom intelege ca iesirea dintr-un impas ne-o poate sugera si un tanar fara experienta, dar cu viziuni noi (spre deosebire de limbajul de lemn continut intr-un raport citit de acelasi autor cativa ani la rand). Atunci cand bogatia va putea fi reflectata si intr-o haina modesta, intr-un bufet suedez sau intr-o nunta eleganta si micuta. 

Ne vom schimba atunci cand vom intelege ca mentalitatea incepe de la lucrurile mici. Si schimbarea ei o facem in fiecare zi, schimbandu-ne obiceiurile cate putin. Si influentandu-i de fiecare data si pe cei din preajma noastra. Dar atata timp cat fiecare dintre noi sustine o mentalitate paguboasa, ne vom acoperi cu un strat si mai gros de kitch si spoiala si vom afirma cu toata vocea ca suntem bine.

Sper din tot sufletul sa ni se schimbe obiceiurile in directia buna. Pana atunci insa, esti cel mai tare daca ai o ruda apropiata in strainatate care munceste pe branci ca tu sa poti avea acasa ultimul model de telefon mobil, ca sa-ti poti schimba masinile si sa te accesorizezi cu tot ce putea avea mai bun papusa Barbie in visele ei cele mai indraznete.

2 comentarii:

  1. Cam asa e, dar nu numai in Moldova.Mi-a placut remarca sa te pui bine cu cine trebuie

    RăspundețiȘtergere
  2. O fi si prin alte parti asa, dar eu vad cceea ce vad acolo unde sunt.

    RăspundețiȘtergere