Ma impresioneaza cat de multe poate spune piata din orice oras despre viata acestuia. Mereu ma intereseaza sa vad ce vinde lumea, ca sa inteleg cererea acelui oras, pasiunile si chiar obsesiile locuitorilor lui. De la slapi in vreme de vara si rucsacuri sau caiete in plin sezon de inceput de an scolar si pana la deja banalele cristale swarowsky (pe care ma mir ca inca nimeni nu le-a pus si pe adidasi in Chisinau), este interesant sa observi cum se transfigureaza tarabele din pietele din Chisinau in momentul in care se intampla schimbari in mentalitatea si gusturile populatiei.
Si totusi este o piata care pare mereu aceeasi: o piata micuta situata langa primaria orasului, incarcata cu lucru de mana - de la ceramica si lemn, pietre semipretioase, tablouri pana la deja iritantele statuete cu elefanti sau broaste cu 3 picioare pentru feng-shuiul diletantului doritor de succes si bogatie. In oras i se spune Micul Arbat, zona oamenilor de arta.
Poti gasi obiecte mai noi, facute la repezeala (pe timp de criza si pentru a iesi din criza) dar si obiecte vechi, scoase la vanzare in disperarea de criza. M-am oprit in fata unei asemenea tarabe, incarcata cu bibelouri si ceva obiecte din fildes, cand o doamna a ridicat de pe masa un tablou neinramat si a intrebat-o pe proprietara obiectului ce reprezinta. Raspunsul ei a fost scurt: "Este Goya." Apoi a adaugat: "Copie , bineinteles."
M-a amuzat raspunsul ei, destul de serios, de altfel. Raspunsul unui profesionist in domeniu. De parca ai fi putut gasi acolo originalul. Poate la o taraba vecina. Eventual...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu